Porady

Nie zawsze warto unikać tłuszczu

Nie zawsze warto unikać tłuszczu Brokuły, marchewka, kukurydza, czy zielone warzywa naciowe… Wszystko to nie kojarzy nam sie z tłuszczem, a raczej z piękną cerą

Nie zawsze warto unikać tłuszczu

Brokuły, marchewka, kukurydza, czy zielone warzywa naciowe… Wszystko to nie kojarzy nam sie z tłuszczem, a raczej z piękną cerą i zgrabną sylwetką. Między innymi dlatego wyjadając kukurydzę z puszki lub przegryzając marchewkę, myślimy o naszej urodzie. Z tego samego powodu zdarza się, że niechętnie polewamy ugotowane brokuły masłem, bo – choć smaczne – mogą utuczyć.

A przecież nie o to chodzi!

1158703_avocado_2A tymczasem właśnie o to – o tłuszcz. Brokuły, marchewka, natki, papryka, morele, czy kukurydza muszą być podawane z tłuszczem. Inaczej bowiem drogocenny i upiększający beta karoten z marchewki, witamina A ze szpinaku, czy witaminy E i D z zielonych warzyw liściowych nie wchłoną się do naszego organizmu. nie żałujmy więc sobie tłuszczyku na brokułach, czy oliwy w sałatkach.

Możemy także przegryzać warzywa zanurzane w dipie. Do dipu wykorzystajmy niesłodzony serek homogenizowany. Dodajmy do niego przypraw i gotowe. Obrane warzywa umaczane w takim dipie to samo zdrowie i oczywiście – rozkosz dla podniebienia!
am

A to już wiesz?  Rozmowa z dilerem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy