Dom Jedzenie Kuchnia

Karnawałowe szaleństwo smaku

Karnawał to okres zabawy i wieeeelkiego ucztowania. Rozpoczyna się zaraz po Nowym Roku i trwa do Środy Popielcowej. Łatwo policzyć, że czeka nas w takim

Karnawał to okres zabawy i wieeeelkiego ucztowania. Rozpoczyna się zaraz po Nowym Roku i trwa do Środy Popielcowej. Łatwo policzyć, że czeka nas w takim razie kilka tygodni wspaniałej zabawy!!! Nie ma co tracić czasu, karnawał nie trwa wiecznie a następny dopiero za rok, więc bawmy się! Aby w pełni wykorzystać ten magiczny okres wielkiego ucztowania warto robić rzeczy, na które nie ma czasu, ani okazji poza karnawałowym okresem.
karnawal-jedzenie

Karnawał jest wyśmienitym czasem na wypróbowanie swoich umiejętności tanecznych oraz kulinarnych! Nie trzeba być profesjonalnym tancerzem, aby zaprezentować się na parkiecie i jednocześnie świetnie się zabawić. Nie trzeba być także zawodowym kucharzem, aby skomponować świetne karnawałowe menu, które wprawi gości w smakowicie imprezowy nastrój a nam nie przysporzy zbyt wiele pracy w kuchni.
Karnawałowa lista dań nie obejdzie się bez przekąsek. A jak myślimy o przekąskach to myślimy o czym? O koreczkach oczywiście!!! Są one absolutnie obowiązkowe bo są smaczne i wyglądają niezwykle efektownie. Koreczki można podawać w wersji krótkiej na zwykłych wykałaczkach a także w wersji nieco dłuższej wykorzystując przepołowione patyczki szaszłykowe. Te dłuższe, bardzo efektownie wyglądają serwowane w formie “jeżyków “, czyli powbijane w stojak wykonany z połówki pomarańczy lub innego dużego owocu. Do wykonania koreczków można użyć dowolnych produktów ale warto skupić się na tych, które ze względu na swój niewielki wymiar są gotowe do nabicia na patyczek. Mogą to być na przykład oliwki lub małe pomidorki koktajlowe, idealnie nadają się także kabanosy, które wymagają tylko pokrojenia w grube plasterki. Niezastąpione są także małe pieczarki marynowane.
W słoiczku z Pieczarkami marynowanymi Łabimex znajdują się zanurzone w marynacie, wyselekcjonowane według niewielkich rozmiarów, całe pieczarki w towarzystwie drobno pokrojonej marchewki i cebulki, przyprawione aromatycznymi ziołami. Wystarczy je tylko odsączyć, nabić wraz z innymi składnikami na wykałaczkę i koreczki gotowe! Można je wykorzystać nie tylko do koreczków. Świetnie sprawdzą się jako dodatek przy desce wędlin lub serów, albo jako składnik sałatek czy rozmaitych past do krakersów i kanapek.
Możliwości jest wiele a wszystkie smaczne i świetnie dopasowane do karnawałowego menu, więc bez względu na to którą z nich wybierzesz, twoi goście oraz ich podniebienia będą szampańsko zadowoleni.

A to już wiesz?  Karnawałowe koktajle - poznaj tajniki miksologii

www.labimex.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy