Jabłecznik to bardzo dobre i zarazem popularne ciasto. Istnieje wiele przepisów na ciasto z jabłkami. Myślę, że każda kobieta przynajmniej raz w życiu próbowała przygotowywać jabłecznik, a dla wielu z nich to ciasto jest specjalnością kulinarną. Ciasto:
50 dag mąki
10 dag cukru
25 dag masła
3 jaja
szczypta soli
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek
10 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
3 dag zmielonych migdałów
10 dag rodzynków
cynamon
Jak to wszytko przygotować?
Na początek mąkę trzeba wymieszać z proszkiem do pieczenia. Potem trzeba dodać cukier, resztę sypkich składników i masło. Następnie należy zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach (ewentualny nadmiar soku odcisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.