Jak rozpoznać, że jajo jest świeże?

Niełatwo jest wzrokiem rozróżnić świeżość jaj. Na ogół świeże jajko ma skorupkę połyskującą, a przy potarciu palcem lekko śliską. W sklepie możemy zbadać świeżość jaj pod lampą ovoskopu. Świeże jajko jest różowe, jego komora powietrzna nie jest wyższa niż 6 mm. Jeśli ma ciemne smugi i plamy jest zepsute.

W domu bada się świeżość jajka po prostu w szklance wody. Jeśli jajko jest świeże to układa się w szklance na dnie poziomo. Jeśli ma od 14 do 30 dni, układa się ukośnie, komora powietrzną (czyli grubszym końcem) do góry ( na jajko na miękko już sie nie nadaje, ale do ciasta można je wykorzystać). Jeśli jest to jajo nieświeże lub chłodnicze, które ma ponad 30 dni, to będzie pływało po wierzchu wody, wystając grubszym końcem nad wodę. Jajo ugotowane, puszczone w ruch palcami – kręci się jak bąĸ. Zaś jajo surowe – nie chce się kręcić w ogóle.

Authors
Tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related posts

Top