Kuchnia Święta

Dania prosto z lasu!

Maślaki, kurki, borowiki, podgrzybki, rydze… wiele jest nazw a tylko jedna pora roku, kiedy możemy je zbierać, a potem suszyć, smażyć, gotować i marynować. Jesienne

Maślaki, kurki, borowiki, podgrzybki, rydze… wiele jest nazw a tylko jedna pora roku, kiedy możemy je zbierać, a potem suszyć, smażyć, gotować i marynować. Jesienne grzybobranie to wspaniały pomysł na relaks dla całej rodziny. Niezwykłe uroki lasu i kosz pełen pachnących grzybów dostarczy nam nie tylko odpoczynku psychicznego, ale i uczty dla podniebienia. Pyszne sosy, nadzienia do mięs, zupy, pierogi, krokiety… po powrocie z lasu na naszym stole może pojawić się wspaniała uczta!
oooZupa+grzybowa+z+kolankami

Grzyby zawierają białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu są dla nas cennym produktem żywnościowym. Potrawy z grzybów są bardzo smaczne a niektóre z nich, jak pierogi czy zupa grzybowa stały się naszą narodową specjalnością. Leśne przysmaki najlepiej łączyć z lekkostrawnymi dodatkami (ziemniaki, sałata). Należy unikać połączeń z ciężkostrawnymi pokarmami takimi jak fasola, seler, ogórki oraz z alkoholem, który ścina w żołądku białka i utrudnia ich trawienie.
00000Ruloniki+z+porem

Marka WINIARY posiada wśród swoich produktów zupy Jak u Mamy borowikowe i pieczarkowe, Ekspresowe zupy pieczarkowe WINIARY, Buliony grzybowe WINIARY, Sosy Doskonała kuchnia WINIARY Borowikowe i Grzybowe staropolskie oraz Sosy grzybowe WINIARY, które możemy wykorzystywać w kuchni niezależnie od pory roku. Na jesieni warto jednak spróbować nowych smaków i przygotować potrawę ze świeżymi grzybami. Jeśli będziemy zbierać je z rodziną lub przyjaciółmi, wspaniały efekt smaku mamy właściwie zagwarantowany!

Nasza propozycja na grzybowe danie dla początkujących:

Zupa grzybowa z kolankami (4 porcje)

2 Zupy borowikowe Jak u Mamy WINIARY

150 g grzybów leśnych

50 g warzyw (por, marchew, pietruszka)

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

100 g makaronu kolanka

sól, pieprz

Grzyby ugotować z warzywami pokrojonymi w zapałkę. Zupy rozprowadzić w 1/2 l wody i połączyć z grzybami. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Podawać z przygotowaną zupą grzybową.

A to już wiesz?  DUKA i Ingela P Arrhenius w kolekcji dla dzieci

Czas przygotowania: 10 minut, czas oczekiwania: koło 30 minut.

Wartość energetyczna: całość 721 kcal, 1 porcja ok. 180 kcal.

Choć grzyby goszczą na naszych stołach od wielu wieków ich wartość odżywcza pozostaje tajemnicą. Niezbadana jest strawność chityny, czyli podstawowego budulca grzybów. Okazuje się również, że sposób przyrządzenia grzybów ma niemałe znaczenie dla procesu przyswajania składników odżywczych. Przepuszczenie surowych grzybów przez maszynkę lub zmielenie suszonych powoduje całkowite zniszczenie ścian komórkowych a przez to zwiększenie dostępności enzymów trawiennych do witamin i składników mineralnych.

O wartościach odżywczych grzybów opowiada Agnieszka Piskała – specjalistka ds. żywienia NestlĂŠ Polska: “Choć trudno to sobie wyobrazić, wartość odżywcza grzybów jest bardzo zbliżona do… kefiru. Zawierają one od 3 do 5% białek (najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki, pieczarki i purchawki), do 5% węglowodanów w suchej masie, a także witaminy, enzymy, mikroelementy i antybiotyki. Szczególnie pożyteczne są enzymy, które nawet w niewielkich ilościach pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmu. Zdecydowaną większość całej masy grzyba stanowi woda – aż 90%. Stąd bierze się nasze rozczarowanie, gdy po wysuszeniu pełnego kosza dorodnych prawdziwków zostaje jedynie garstka na wigilijne pierogi. Wysoka zawartość wody w grzybach, porównywalna z zawartością w świeżych warzywach powoduje, że należą one do produktów niskoenergetycznych (100g świeżych grzybów to tylko 34 kcal, lecz 100g grzybów suszonych to już 230kcal). Spośród witamin w grzybach spotyka się witaminę A w postaci karotenu, a także znaczne ilości witamin B1 i B2. ”

Grzyby, choć nie najtańsze (ale warte swojej ceny) można już kupić na targowiskach i w sklepach warzywnych. Przy samodzielnym zbieraniu należy pamiętać, że grzybobranie powinno odbywać się w towarzystwie doświadczonego grzybiarza, który pomoże nam rozpoznać gatunki jadalne. Nigdy nie powinniśmy ryzykować samodzielnego zbieractwa kosztem zdrowia własnej rodziny.

A to już wiesz?  Święta bez piernika?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy