Dom Jedzenie Kuchnia

Co można zrobić ze sobą w lecie?

Latem lepiej jest przestawić się na dania serwowane na zimno, szczególnie, jeśli chodzi o śniadania – zamiast gorącego mleka z płatkami, lepiej zjeść sobie kolorową

Latem lepiej jest przestawić się na dania serwowane na zimno, szczególnie, jeśli chodzi o śniadania – zamiast gorącego mleka z płatkami, lepiej zjeść sobie kolorową kanapkę.

Ponadto dobrze jest teraz do każdej potrawy dodawać jakiś zielony element, na przykład sałatę, natkę pietruszki lub miętę.

Poza tym zielone warzywa, takie jak szczaw, cukinia czy szpinak powinny być nieodzownym elementem niejednego obiadu.

Niepokój

Aby pozbyć się zbędnych kilogramów, warto jest zastosować jednodniową dietę, która oczyści nasz organizm, a więc opartą przede wszystkim na sokach i innych płynach. Latem dobrze jest pomyśleć o kiełkach zbóż, jak i ogólnie o produktach zbożowych.

Polecane są makarony, które wcale nie są tuczące! Dopiero wtedy, gdy połączy się je z kalorycznymi sosami. Natomiast kiełki są idealnym źródłem białka oraz witamin, dzięki którym człowiek odzyskuje blask i wigor.

Przydałoby się również zadbać o swoje zdrowie oraz kondycję psychiczną – poprzez aktywność fizyczną, lepsze odżywianie, spacery oraz unikanie stresu, budując od nowa relacje z najbliższymi. Lato to taki szczególny czas, który powinien “mówić sam za siebie “. Czyli nawet, gdy się nad tym nie zastanawiamy, czy coś zmienić, to gdy widzimy tę cudowną przyrodę, albo gdy dni są takie długie i ciepłe, pomysły przychodzą same, zupełnie spontanicznie.

I wtedy się najlepiej je realizuje, gdy nie jesteśmy względem nich zbyt mocno zdeterminowani i zdesperowani, by się ich ściśle trzymać. Ważne, by ochota przyszła sama. A lato to właśnie doskonały okres na to w ciągu roku.
Marta Akuszewska

A to już wiesz?  Ca?a prawda o piwie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy