Jedzenie Kuchnia Zdrowie

Zdrowe wino?

Czy istnieje alkohol, który nie tylko nie szkodzi konsumentowi, a wręcz poprawia jego kondycję? Oczywiście: wino. Każdy chyba słyszał o francuskim paradoksie – trudna, ciężkostrawna

Czy istnieje alkohol, który nie tylko nie szkodzi konsumentowi, a wręcz poprawia jego kondycję? Oczywiście: wino.

Każdy chyba słyszał o francuskim paradoksie – trudna, ciężkostrawna dieta, i niemal żadnych kłopotów z sercem i cholesterolem. Wyjaśnienie jest bardzo proste – Francuzi lubią jeść, jedzą dużo, ale przepijają swoje posiłki winem.

Najczęściej czerwonym, serwowanym w trakcie jedzenia, a nie – jak to Polscy mają głównie w zwyczaju – podczas wieczornych spotkań towarzyskich. Taki sposób serwowania wina daje najlepsze efekty: obniża poziom cholesterolu właśnie, zmniejsza ryzyko zawału serca, ułatwia trawienie.

095078.jpg

By wystąpiły takie skutki jego picia, potrzebna jest jednaka regularność i mimo wszystko, umiar. Czyli około 0,2 litra codziennie, najlepiej w czasie posiłku.

Człowiek, który pija wino, prócz wspomnianych pożytków, zyskuje również najczęściej przyjaciół, skłonnych podzielać jego pasję. Ponieważ, jak pokazuje doświadczenie w tym względzie, z czasem lecznicze picie wina staje się sposobem na życie, z wiedza na jego temat pozwala najpełniej cieszyć się każdym wypijanym w miłym gronie, kieliszkiem.
M Ś

A to już wiesz?  We własnym gronie, Mari Jungsted

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy